AHA kiseline su zlatni standard u profesionalnoj tretmanskoj nezi različitih stanja kože, poput grube i dehidrirane kože, senilno atrofične, aknozne, kože oštećene UV zračenjem itd. Period od jeseni pa do početka proleća je idealan tajming za uvođenje tretmana na bazi alfa-hidroksi kiselina, stoga u nastavku pročitajte više o značaju, primeni i tretmanskom efektu AHA kiselina, uz video-vodič.

AHA kiseline

Alfa-hidroksi-kiseline su potpuno prirodne kiseline, dobijene iz voća. Spadaju u hemijsku grupu organskih oksikiselina, koje u svojim moelkulima, pored karboksilne, imu jednu ili više hidroksilnih grupa. Molekuli voćnih kiselina se nalaze u živoj prirodi i unose se u dovoljnim količinama u organizam putem hrane. Zajednička hemijska osobina voćnih kiselina je da hidroksilna grupa nalazi u alfa položaju u odnosu na karboksilnu.

Poremećaj keratinizacije kože

U propustu keratinizacije kože nastaje transformaacije keratinocita u korneocite, koji sa površine kože otpadaju usled procesa koji se naziva deskvamacija. Korneociti su vrlo značajni, jer vrše različite vitalne funkcije za kožu: stfaraju komplatni, samopropustivi sloj kože. Ipak, kada je kohezija korneocita povećana, i to u kombinaciji sa smanjenjem inersticijalne vode, nastaju poremećaji poput ihtioze, keratoze i komedona. Povecana kohezija korneocita povezana je i sa prisustvom intercelularnih lipida koji kontrolisu i regulisu difuziju vode,od koje dalje,zavise kohezione sile izmedju korneocita.

Aktivni sastojci koji vezuju vodu (poput hijaluronske kiseline), vrše rehidrataciju stratum corneum-a i na taj način umanjuju kohezione sile između korneocita. AHA kiseline pomažu u tom procesu tako što deluju eksfolijantno procesom podifikacije i slabljenja jonskih veza među korneocitima.

Indikacija za primenu AHA kiselina

AHA kiseline su odličan izbor kod sledećih stanja kože:

  • suva, gruba, dehidrirana koža
  • aknozna koža
  • senilno atrofična koža
  • koža oštećena UV zračenjem
  • staračke hiperpigmentacije
  • oboljena praćena poremećajima keratinizacije

Kontraincikacije za primenu AHA kiselina na koži je rozacea.

Dejstvo AHA kiselina na kožu

1. Keratoličitički efekat – stanjivanje stratum corneum-a

2. Omogućavanje apsorpcije vode u međućelijske prostore – emolijentni efekat

3. Stimulacija aktivnosti fibroplasta i pirodukcije kolagena

4. Otklanjajnje promena izazvane keratozom i poremećajima pigmentacija

5. Poboljšanje izgleda i kvaliteta teksture kože

Koncentracija AHA kiselina u terapijskoj  nezi

AHA kiseline se koriste kao terapijska sredstva za hemijski piling kože u vrlo visokim koncentracijama. Procenat koji se koristi u profesionalnim uslovima je između 20 i 40%. Na osnovnu kocnentracije kiseline, njene pH vrednosti i dužine izlaganja njenomdejstvu, piling AHA kiselinama može biti površinski ili srednje duboki.

Tretman sa AHA voćnim kiselinama

1. Čišćenje kože mlekom

Profesionalni tretman sa AHA voćnim kiselinama počinje čišćenjem kože Skinology AHA mlekom za čišćenje sa 5%  kiselina. Ono priprema kožu za tretman i uklanja površinske nečistoće.

2. Čišćenje kože tonikom

Proces čišenja se dalje nastavlja uz AHA tonik sa 5% voćnih kiselina. On jača strukturu kože, osvežava je i vrši blagi hemijski piling.

3. Apliciranje AHA gel seruma

Na očišćenu kožu nanosi se AHA gel serum 30%, koji stimuliše obnavljanje kože, redukuje fine linije i uklanja nepravilnosti tena.

4. Neutralisanje kiselina

Nakon dejstva AHA seruma, proces eksfolijacije se prekida nanošenjem Neutralizatora, koji neutrališe kiseline i vraća koži normalnu pH vrednost.

5. Umirivanje kože maskom

Kako bi se koža umirila i rashladila, nanosi se alginatna maska sa efektom hlađenja ili opcijalno – Skinology Krem-maska kamilica

6. SPF zaštita

Pošto su AHA kiseline fototoksične, završni deo tretmana je nanošenje SPF 25 zaštitne kreme, koja hidrira, regeneriše i umiruje. SPF krema se preporučuje i do 7 dana nakon završenog tretmana voćnim kiselinama.

7. Produžena nega

Kao produžena nega u kućnim uslovima, preporučuje se AHA krem 10%, koji se nanosi samo u večernjem režimu nege. On ubrzava regeneraciju kože i deluje kao blagi hemijski piling, održavajući stanje posle tretmana.

Video-vodič za tretman sa AHA voćnim kiselinama pogledajte OVDE: