Letnja sezona je u punom jeku, a dok uživamo u svim blagodetima leta, treba imati na umu da je ovo možda najizazovnije godišnje doba za kožu lica. Visok nivo sunčeve radijacije ima dokazano pogubne efekte na zdravlje i izgled kože. Ipak, veliki broj nas uživa u letnjim aktivnostima koje nas pojačano izlažu direktnom sunčevom zračenju. Stoga je važna adekvatna priprema kože pre izlaganja suncu, koja će nam dati obezbediti najefikasnije rezultate sunčanja uz očuvanje barijere i zdravlja kože.

Preventivna priprema kože pre izlaganja suncu

Koža lica je veoma delikatna i nežna – zato joj je potrebna temeljna priprema pre nego što je izložite agresivnom faktoru kao što je letnje sunce. Ako se na vreme pobrinete za kožu lica unapred, umanjićete šanse za potencijalne probleme nakon leta, kao što su hiperpigmentacije, dehidratacija i umoran ten.

Oprezan piling kože

Eksfolijacija je važan korak pre izlaganja kože suncu. Ovaj proces pomaže koži da se reši mrtvih ćelija koje se akumuliraju i sprečavaju da ujednačeno tamnite. Ipak, imajte na umu da piling uklanja fini zaštitni sloj ćelija sa površine, što kožu čini podložnijom UV zracima. Zato je najbolje da piling obavite nekoliko dana pre izlaganja suncu. Tokom leta, fokusirajte se na blage mehaničke i enzimske pilinge, a izbegavajte bilo kakav vid hemijskih pilinga.

Mi vam predlažemo Skinology EXTRA FINE piling kremu sa blagim česticama.

Hidratacija kože bez otežavanja

Iako krema za negu kože ne štiti kožu od sunca (poput SPF kreme), ipak pomaže da se umanji potencijalna šteta. Što je koža više izložena sunčevim zracima, više se isušuje. Što je isušenija – time je podložnija UV zracima. Zato odaberite dobru hidratantnu kremu lagane teksture koja će pomoći koži da obnovi svoj zaštitni sloj. Izbagavajte formule sa glicerolom i ureom tokom leta, jer čine da se koža više znoji (ovi sastojci su mnogo korisniji tokom zime).

Sanirajte upale i bubuljice na koži

Priprema kože pre izlaganja suncu podrazumeva i tretiranje postojećih akni, kako se ne bi pogoršale. Jedna studija je pokazala da preko 60% osoba koje pate od akni, osećaju pogoršanje tokom letnjih meseci. Razlog za to je pojačana aktivnosti lojnih žlezdi, a kao rezultat nastaju upalni procesi, zapušene pore, mitiseri  i bubuljice. Ako osoba inače ima akne, savetuje se temeljan higijenski tretman čišćenja pre pojačanog izlaganja suncu, uz upotrebu SPF zaštite na bazi minerala, poput cinka i titanijuma.

Naša preporuka je Skinology SKIN RESCUE linija proizvoda za masnu i problematičnu kožu na bazi ihtiola i niacinamida.

Koristite antioksidante u topikalnom obliku

Priprema kože pre izlaganja suncu uključuje i dobar antoksidativni sistem nege, koji prirodno pojačava odbrambenu sposobnost kože prema UV zracima. Antioksidanti su vitamini i minerali koji neutrališu štetna dejstva koja uzrokuju slobodni radikali (čestica zagađenja i UV zraka).

Najbolji način za to je da čim počne topliji deo godine, u rutinu nege uvedete serum na bazi nekog od proverenih antoksidanata: vitamina C, E, ferulične kiseline, resveratrola, niacinamida, likopena itd.

Priprema kože pre izlaganja suncu je nezamisliva bez kvalitetnog proizvoda na bazi vitamina C, poput Skinology Vitamin C + hydrating complex seruma za lice.

SPF zašta na visokom nivou

Pripema kože pre izlaganja suncu je nezamisliva bez SPF zaštitne kreme. Jedna od navika koje svako mora da usvoji mesecima pre izlaganja sunsu jeste pravilna i redovna upotreba SPF zaštitnog faktora. Zaštita od sunca može biti na hemijskoj ili mineralnoj osnovi, ali koja god da se odaberete, mora se pravilno koristiti. UV filteri se raspadaju posle dva sata (čak i u zatvorenom), zato je od velike važnosti, re-aplikacija kreme, posebno nakon znojenja ili plivanja.

Zaštitna SPF krema je najbolja anti-age krema koja postoji, jer blokira štetno dejstvo UVA i UBV zraka koji su odgovorni za ubrzano starenje kože i vidljive promene poput hiperpigmentacija, bora, finih linija, dehiratacije itd.

Preporučujemo zaštitu uz Skinology Hidrantnu SPF 25 kremu za lice, idealnu za dnevnu upotrebu.

Oprezno sa kozmetičkim tretmanima

Pojačano izlaganja suncu podrazumeva oprez prilikom odabira kozmetičkih tretmana. Pre letovanja ili drugih aktivnosti na otvorenom ne treba depilirati lice, niti ga izlagati voćnim kiselinama, eteričnim uljima, limunskoj kiselini niti grubim pilinzima. Osim toga, priprema pre izlaganja suncu uključuje i izbegavanje fotosenzitivnih tretmana (mikrodermoabrazija, hemijski piling, lasersko uklanjanje dlačica) i kozmetičkih sastojaka (retinol, benzoil-peroksid, AHA kiseline…).