Suvi i hladni zimski vazduh u kombinaciji sa onim pregrejanim u prostorijama mogu naštetiti barijeri kože i ostaviti je dehidriranom, osetljivom, perutavom i crvenom. Zimska nega kože se zato mora razlikovati od uobičajene rutine nege lica, posebno ako imamo u vidu zimska putovanja na hladnije lokacije. Nežna koža lica mora dodatno nahraniti, hidrirati ali i zaštititi slojem koji će napraviti barijeru od zimskih vremenskih uslova. Pored salonskih tretmana lica, najvažnija je pravilna zimska nega kože – kod kuće.

Pravilna zimska nega kože – korak po korak

1. Umivanje mlakom vodom

Iako zimi najviše prijaju vruće kupke, ovakva pretopla voda skida zaštitni sloj prirodnih ulja koja hidriraju kožu i održavaju njenu elastičnost. Zato svi dermatolozi preporučuju umivanje mlakom vodom, čija temperatura ne prelazi 27 C.

2. Kremasto čišćenje lica

Zimi treba izbegavati gelaste i penušave proizvode za umivanje, koji su često veoma agresivni prema zaštitnom sloju kože. Zimska nega kože nalaže da koristite kremasto mleko za čišćenje lica, koje ćete umasirati u kožu prstima i isprati mlakom vodom. Ova metoda umivanja, ostavlja nahranjeni osećaj na koži i pruža dodatni sloj nege.

Predlažemo neko od sledećih kremastih mleka za čišćenje lica:

3. Hidratantno toniranje

Zimska nega kože uključuje i hidratantni tonik, čija je funkcija da izvrši prvi, najtanji sloj hidratacije, da povrati pH balans kože i da ukloni zaostale nečistoće. Idealn zimski tonik za lice sadrži mnošto hidrirajućih i emolijentnih sastojaka popout hijaluronske kiseline, aloa vere, pantenola, glicerina, ružine vodice itd. Tokom zime treba izbegavati tonike koji sadrže alkohol i druge isušujuće supstance.

4. Hranljivi serum

Dok je koža još vlažna od tonika, treba naneti serum koji će, zahvaljujući maloj molekularnoj masi, prodreti u dubinske slojeve kože i izvršiti hidrataciju spoljašnjeg i unutrašnjeg sloja. Zimski serum treba da sadrži neki od sledećih sastojaka: hijaluronsku kiselinu, kolagen i elastin, aloe veru, peptide. ZIma je odličan period i za uvođenje retinol seruma, pošto je UV zračenje tokom zimskih meseci smanjeno, a retinol je fotosenzitivan sastojak.

5. Zaključavanje vlage kremom

Kako bi sva hidratacija unutar kože ostala “zaključana”, poslednji korak u zimskoj nezi je bogata hidratantna krema, koja se utrljava posle upijanja svih prethodnih koraka u nezi. Zimska nega kože zahteva bogatije teksture krema, koje sadrže biljna ulja (arganovo, makadamijino, ulje grožanih koštica), šea puter, hijaluronski kompleks, pantenol, peptide…

Idealna zimska krema je i Skinology Argan, Makadamija i Pšenične klice krema.

6. Večernja nega – biljna ulja

Biljna ulja su nezamenljiv korak u zimskoj kozi kože, jer sadrže visok procenat masnih kiselina, vitamina i antioksidanata koji hrane i štite kožu od spoljašnjih uticaja. Biljno ulje se bira prema tipu kože, a za zimski period se preporučju bogatija ulja poput argana, makadamije, badema, pšeničnih klica. Biljno ulje se nanosi umesto noćne kreme, na vlažno lice, pokretima utrljavanje ili preko noćne kreme, pokretima utapkavanja.

7. Posebna nega – piling i maska

Dva puta nedeljno koži treba priuštiti poseban negujući tretman poput pilinga i maske. Piling je veoma važan korak u zimskoj nezi lica, jer uklanja suve i perutave delova, kao i mrtve ćelije kože, i time otvara glatko platno za dalju negu. Koža će nakon pilinga, mnogo bolje upijati negujuće sastojke. Zimi treba odabrati kremasti piling sa finom teksutrom zrnaca.

Maska za lice je poseban SPA ritual, koji predstavlja uživanje za sva čula. Za zimsku negu kože treba odabrati krem maske koje podstiču sintezu kolagenih i elastičnih vlaka, poboljšavaju mikrocirkulaciju u tkivu. Ove maske poboljšavaju strukturu i zaštitna svojstva kože.