sep
27
2022

Postoje večite dileme da odredimo koji tip kože imamo.. Često mešamo tip kože i trenutno stanje kože, uzrokovano raznim spoljašnjim i unutrašnjim faktorima. Njihova najosnovnija razlika leži u činjenici da, iako nema svako stanje kože, svako ima tip kože, koji je u velikoj meri određen genetikom. Tip kože se često smatra donekle trajnim, traje duži vremenski period (godinama do decenija). Nasuprot tome, termin stanje kože odnosi se na određeni problem sa kožom, koji može, ali i ne mora biti privremen. Stanja kože mogu biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući, ali ne ograničavajući se na hormonalne promene, povećan nivo stresa, učestalost izlaganja suncu, ishranu i način života. Iako se neki mogu manje i lako lečiti, pravilna posećenost kožnim stanjima često zahteva smernice i pomoć profesionalnog kozmetičara.

Kada ustanovimo koji tip ili stanje kože imamo, bitno je odrediti kozmetički tretman, kao i preparate za svakodnevnu rutinu nege, kako bi smo održali kožu zdravom, odložili prve znakove starenja i naglasili svoju prirodnu lepotu.


TIP KOŽE LICA

Postoje 4 tipa kože lica:

1. NORMALNA KOŽA

– dobro izbalansirana koža, sadrži dovoljno vlage i lučenje sebuma je u normalnoj količini

– nema upala, crvenila i bubuljica, pore su male, ten izjednačen, gladak i blistav, koža nije ni masna ni suva i ima dobru prokrvljenost.

Iako oslobođeni ostalih problema stanja kože, pojedinci sa normalnom kožom i dalje bi trebalo da održavaju rutinu nege kože koja podrazumeva redovno čišćenje, vlaženje i preventivne tretmane za negu kože.

Skinology preparati koje preporučujemo: ELEMENTS linija za osnovnu negu lica


2. SUVA KOŽA

– koža koja je najčešće uzrok odlaska kod dermatologa i kozmetičara

– osobama sa suvom kožom nedostaje neki od prirodnih vlažećih faktora, koji omogućavaju koži da zadrži vlagu, pa ona proizvodi manje sebuma nego drugi tipovi kože. Sebum služi da izgradi kožnu barijeru i zaštiti kožu od spoljašnjih faktora, kao što su visoke ili niske temperature, vlažnost vazduha, prljavština, vetar

– žene su sklonije suvoj i tanjoj koži nego muškarci, a koža dodatno postaje suvlja kako stari

– suva koža stvara osećaj zategnutosti, peckanja, tekstura je gruba, sklona pucanju, crvenilu, iritacijama i infekcijama

– koži nedostaje elastičnost, pore su jedva vidljive, ten je siv, a bore izražene.

Hidratantne kreme koje su posebno formulisane za suvu kožu su od suštinskog značaja, a rutinu nege kože treba prilagoditi sezonskim promenama u okruženju. Svakako treba izgegavati preparate koji dodatno isušuju kožu, kao što su sapuni i alkohol, a kožu čistiti uljanim i neinvazivnim preparatima, dodatno je hraniti kremama za noćnu negu.

Skinology preparati koje preporučujemo: DERMA CALM linija za negu osteljive kože lica

3. MASNA KOŽA

– masni tip kože uzrokovan je pojačanom lučenju žlezda koje proizvode previše sebuma, ovo stanje se naziva seboreja

– osobe ovog tipa sklone su određenim problemima na koži, proširenim porama, bubuljicama, a posebno aknama

– na ovaj tip kože u velikoj meri utiče genetika, ali i drugi faktori kao što su hormonalne promene, stres, lekovi, ishrana, loš izbor preparata za negu

– ovaj tip kože je češći kod muškaraca nego kod žena i  tokom adolescencije i mladog odrastanja

– pore deluju uvećano i vidljive su, koža izgleda deblje, sjajno ili masno, sklona raznim oblicima akni, naročito u t-zoni (čelo, nos i brada)

– ovakva koža čuva više vlage, pa duže ostaje mladaOsobe masnog tipa kože treba da se umiju nežnim čišćenjem i da koriste proizvode za negu kože koji su nekomedogeni, koji neće zapušiti pore. Višak proizvodnje sebuma može se lečiti i određenim preparatima protiv akni.

Skinology preparati koje preporučujemo: SKIN RESCUE linija za negu problematične kože sklone aknama

4. KOMBINOVANA KOŽA

– najčešći tip kože, koji se odlikuje mešavinom masne i suve kože u različitim predelima lica

– obično osobe sa kombinovanim tipom kože imaju masniju kožu u svojoj T zoni, proizvodnja sebuma je pojačana oko čela, nosa i brade, dok suva koža obično obuhvata obraze, usta i oči zbog nedostatka proizvodnje sebuma

– T zona ima proširene pore, sjajna je i sklona bubuljicama 

Osobe ovog tipa kože zahtevaju različite režime nege kože koji tretiraju njihove različite regije kože i njihova specifična stanja. Koristiti nežne i lagane teksture preparata koji neće opteretiti masnjiji deo kože, a dovoljno hidrirati suvu kožu.

Skinology preparati koje preporučujemo: OIL CONTROL linija za negu masne i kombinovane kože lica

STANJE KOŽE LICA

Što se tiče stanja kože, ona su mnogobrojna i najčešće uzrokovana raznim spoljašnjim ili genetskim (unutrašnjim) faktorima. Spoljašnji faktori su ishrana, nepravilna nega kože, klimatski uslovi. Unutrašnji faktori su stres, hormoni, prirodni proces starenja. Sva ta stanja kože imaju nešto zajedničko, nedostaje im dnevna doza vitamina A.

Postoji 4 glavna stanja kože:


1. STARENJE KOŽE

Svi mi starimo. To za kožu znači da postaje tanja i da gubi vlažnost, stvarajući bore i sitne linije. Iako proces starenja ne možemo da zaustavimo, možemo da utičemo na proces posebnom negom koja usporava starenje. Manje izlaganje suncu, kao i ostavljanje cigareta je prvi korak u tom procesu.

Skinology preparati koje preporučujemo: DERMA REACTIVE linija za negu zrele kože lica

2. DEHIDRIRANA KOŽA 

Nasuprot narodnom verovanju, dehidrirana koža nije samo fensi izraz za suvu kožu. Može da utiče na ljude bilo kog tipa kože i posledica je nedostatka vode u koži. Iako možda zvuči jednostavno, dehidrirana koža može biti ozbiljna i dovesti do drugih neželjenih stanja kože ako ostane neoštećena. Obavezno je hraniti kožu vitaminom A za podizanje vlažnosti.

Skinology preparati koje preporučujemo: HYDRO FORCE linija za intenzivnu hidrataciju lica


3. ROZACEA

Roazcea može da se maskira kao niz drugih stvari uključujući akne i osetljivu kožu, ali to je njeno karakteristično stanje kože koje karakterišu konstantne upale i crvenilo. Uzrok je nepoznat, ali ako ostane bez nadzora, vremenom može da se pogorša.

Skinology preparati koje preporučujemo: DERMA CALM linija za negu osetljive kože lica


4. PIGMENTACIJE

Pigmentacije na koži su veoma problematično stanje koje nije lako rešiti. Pigmenatcije mogu biti genetskog porekla, hormonski disbalans, ali i pretereao izlaganje UV zracima, što izaziva formiranje melanina, molekula odgovornog za boju kože. Dodavanjem preparata sa Vitaminom A u svakodnevnu rutinu nege ovakvoj koži omogućava zdrav izgled i blistav ten.

Skinology preparati koje preporučujemo: SERUM VITAMIN C

5. AKNE

Akne nisu rezervisane samo za one u tinejdžerskim godinama. To je uobičajeno stanje kože koje pogađa otprilike 9,4 odsto pojedinaca na globalnom nivou, bez obzira na starosnu dob ili tip kože. Javlja se kada pore postanu pogođene sebumom i mrtvim ćelijama kože, zapušavanjem pora i izazivanjem klastera bubuljica poznatih kao probijanje.

Skinology preparati koje preporučujemo: SKIN RESCUE linija za problematičnu kožu lica