Ključni korak bez kog se ne može zamisliti profesionalni tretman lica jeste piling kože. Proces eksfolijacije smatra se vitalnim za uklanjanje nagomilanih mrtvih ćelija kože, koje ten čine sivim, umornim i neravnomerna teksture. Piling kože takođe stimuliše obnavljanje njenih ćelija, dok je koža posle pilinga glatkija, a njena tekstura rafinisana. Posle pilinga koža, proizvodi za negu se bolje upijaju i ostvaruju efikasnije dejstvo. Postoje različiti agensi za eksfolijaciju, a osnovne dve podele su na: mehanički i hemijski, i oba se kao takva primenjuju u profesionalnoj salonskoj nezi.

Piling kože: Mehanički piling

Najnežnija forma pilinga kože jeste onaj mehanički, koji deluje samo površinski. Ovo je ujedno najčešći tip pilinga, i vrsta koja se koristi i u kućnoj upotrebi. Mrtve ćelije kože se uklanjaju mehaničkim procesom trljanja, uz pomoć eksfolirajućih čestica kao što su: mrvljene semenke voća, granulati bambusa, so, šećer, ili plastične perlice. Prema rastvorljivosti piling-čestica, mehaničke pilinge dalje delimo na:

  • pilinge nerastvorljive u vodi: najčešća baza je kremasta tekstura koja sadrži čestice poput silica peska, mrvljenih koštica kajsije ili lešnika, kafe ili plastičnih perlica.
  • pilinge rastvorljive u vodi: najčešće baza je uljana ili gelasta tekstura, a čestice su kuhinjska so, morska so, so iz Mrtvog mora, kristali šećera. Ove čestice se rastvaraju u vodi prilikom ispiranja.

Predlažemo Skinology EXTRA FINE piling kremu, nežne teksture, za efikasan mehanički piling.

Primena mehaničkog pilinga

Piling kože na mehanički način će odgovarati gotovo svim tipovima kože, a može se primenjivati i u kućnim uslovima, 2-3 puta nedeljno. Mehanički pilinzi se nikako ne preporučuju za kožu sklonu rozacei ili kod drugih stanja koje utiču na površinska vezivna tkiva. Abrazivne čestice privremeno povećavaju transederamalni gubitak vode, zato je neposredno posle pilinga potrebno uraditi dubinsku hidrataciju kože lica.

Piling kože: Hemijski piling

Piling kože se može vršiti i hemijskim supstancama, koje na posebna način rastvaraju mrve ćelije kože, uz pomoć hemijskog procesa. Intenzitet hemijskog pilinga varira od specifičnog tretmana, tipa i naviknutosti kože. Ovaj tretman zahteva veliko iskustvo kozmetičara i posebno poštovanje procedura, stoga se radi isključivo u salonskim uslovima.

Prema dubini na kojoj deluju, hemijski pilinzi se dele na:

  • površinske – oni koriste voćne AHA kiseline (mlečnu, bademovu, jabukovu, bademovu) i deluju sa na površini kože
  • srednje duboke – koristi se trihlorsirćetna kiselina (TCA) ili glikolna kiselina i oni deluju na površinskom i srednjem sloju kože.
  • duboke – ovaj tip pilinga u potpunosti penetrira kroz srednji sloj kože, kako bi uklonio oštećene ćelije. Koristi se fenol ili TCA u većoj koncentraciji, a rade se u sedaciji pacijenta u medicinskoj ordinaciji.

Postoji još i hemijski piling za kožu sklonu aknama, na bazi BHA kiselina (salicilna) koje su rastvorljive u masnoći, te mogu da prodru kroz pore u sebum, kako bi ih očistile.

Predlažemo Skinology AHA liniju, koja sadrži sve proizvode potrebne za obavljanje hemijskog pilinga na bazi voćnih kiselina u salonskim uslovima.

Primena hemijskog pilinga

Voćne kiseline su najpopularniji i najdostupniji oblik hemijskog pilinga, jer se nanose na kontrolisan način i nose manje rizika od dubokih pilinga. Voćne kiseline deluju tako što denaturišu proteine na površini kože i na taj način uklanjaju gornji mrtvi sloj. Nakon AHA pilinga, koža je sveža i roze boje, a površinske nepravilnosti su zaglađene. Ipak, visoki procenat AHA kiselina zahteva iskusnog kozmetičara/estetičara koji mora da zna rizike, vreme delovanja, kao i da kompletan tretman prilagodi stanju kože klijenta. Neutralizacija kože je obavezna, kao i bogata nega i SPF zaštita nekon tretmana.

Hemijski pilinzi na bazi TCA kiseline i fenola se sprovode u dermatološkim ordinacijama, i stoga spadaju u medicinske intervencije.

Piling kože: Enzimski piling

U slučaju veoma osetljive ili veoma problematične kože, bolje je raditi sa enzimskim pilinzima. Oni deluju na sličan način kao hemijski – uklanjanje rožnatog sloj koža se vrši hemijskom aktivnošću nekoliko enzima. Enzimi koriste proteaze iz voća (najpoznatiji enzim je papain iz papaje i bromelain iz ananasa), koje rastvaraju proteine koji drže mrtve ćelije kože. Oni ne aktiviraju mikrocirkulaciju, blagi su, i efekat im je ograničen na površinski sloj kože. Stoga se enzimski pilinzi mogu koristiti češće nego hemijski.

Skinology linija sadrži enzimski serum piling u formi PAPAJA seruma, na bazi papaina.