Na neminovno starenje kože utiče niz združenih faktora: genetika, tip kože, oksidativni procesi ali i hormonski uzroci. Rani znaci starenja kože vidljivi su već u kasnim 20-im godinama. Na neke faktore se ne može uticati, ali ipak možemo doprineti usporavanju i ublažavanju vidljivih znaka starenja, odabirom kvalitetne anti-age kozmetike, u kojoj anti-age sastojci imaju visok udeo.

Ovakva kozmetika mora sadržati efikasne sastojke sa dokazanim anti-age dejstvom. Saznanjem o njihovom dejstvu, kozmetičar će lakše odabrati odgovarajući za svog klijenta i posavetovati ga za kućnu negu.

Najefikasniji anti-age sastojci

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je potpuno prirodna supstanca koja važi za jedan od najjačih ovlaživača kože. Ima veliku sposobnost zadržavanja vode: i do hiljadu puta više od sopstvene težine. Upravo iz tog razloga, hijaluronska kiselina i njeni oblici se često može naći kao glavni anti-age sastojci preparata za hidriranje kože: tonika, krema, seruma i antirida.

Nakon upotrebe preparata sa hijaluronom, koža je vidno hidrirana, vlažna, elastična i fleksibilnija, a bore su popunjenije i pliće. Posebno dobre efekte hijaluron daje u nezi dehidrirane, atonične i seboreične kože, kao i u završnom delu kozmetičkog tretmana voćnim kiselinama

Skinology proizvodi sa hijaluronskom kiselinom:

– Hydrofeel serum za lice
– Hydrofeel Duo Active serum za lice
Hijaluron tonik za čišćenje
Hijaluron + Urea 5% serum za lice
– Odabrane kreme za lice
Antirid krema i Antirid gel krema

Vitamin C

Vitamin C je jedan od najjačih prirodnih antioksidanata, i kao takav neutrališe dejstvo slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres ćelija i njihovo starenje. Deluje preventivno na znake fotostarenja – starenja usled delovanja UV zračenja.

Pomaže da postojeće hiperpigmentacije izblede, posvetljujući ten, dok istovremeno deluje preventivno na stvaranje novih. Povoljšava sintetisanje makromolkeula kolagena, čineći da koža izgleda hidrirano, jedro i blistavo. Jedan od prvih anti-age sastojaka koji treba uvesti već od 25. godine.

Skinology proizvodi sa vitaminom C:

– Vitamin C + Hydrating complex serum za lice
Aronija krem maska

Retinol

Najefikasniji anti-age sastojci uključuju i retinol: jedan od retkih koji ima dokazano kliničko dejstvo na bore, hiperpigmentacije, fleke, akne, ali i i obnavljanje ćelija kože. Retinol pripada grupi retinoida i predstavlja derivat vitamina A. U kozmetici se može naći u različitim oblicima: retinil palmitat, retinil acetat, tretinoin, retinolska kiselina.

Povećava sintezu kolagena, čime popujava ožiljke i bore, ubrzava metabolizam ćelije čime pročišćava pore, poboljšava gustinu kože, deluje kao eksfolijant, tretira ozbiljne akne, umanjuje hiperpigmentacije.

Skinology proizvodi sa retinolom:

– Retinol krema za lice
– Retinol krem-maska za lice
– Retinol + vitamin E serum za lice

Kolagen i elastin

Kolagen i elastin često deluju zajedno u formulacijama anti-age proizvoda za negu zrele kože. Najčešće se se nalaze u obrađenoj hidrolizovanoj formi. Daju koži gustinu, punoći i elastičnost.

Kolagen je protein koji je koži svojstven – nalazi se u dermisu, ali i tetivama, kostima i hrskavici. On deluje tako što ostavlja film na koži, koji se nakon sušenja stegne, pa uzrokuje suptilno zatezanja bora. Čini da se koža brže regeneriše, bude meka i hidrirana.

Elastin se boja raskidanjem elastičnih vlakana, prisutnih u koži, tetivama, kostima i hrskavici. Pruža koži hidratatno, zaštitino, i omekšavajuće dejstvo. Poboljšava teksturu kože.

Skinology proizvodi sa kolagenom i elastinom:

– Aquagen serum za lice sa kolagenom
– Elasticall serum za lice sa elastinom
Colagene-Elastine + Allantoin serum za lice
Kolagen elastin mleko za čišenje lica
Kolagen elastin tonik za čišćenje lica

Argirelin

Efikasni anti-age sastojci uključuju i argirelin, poznatiji kao acetil-heksapeptid-8. Argirelin predstavlja vrstu neurepeptida koji se dobija iz prirodnih proteina. To je zaštićeni sastojak laboratorije iz Barselone. Argirelin je sastojak revolucionarne formulacije koji opušta mišiće lica i inhibira njihove kontrakcije.

Poznatiji je kao “botoks u bočici”, pošto ima slično dejstvo. Najbolje deluje na delovima lica koji su skloni razvijanju dinamičkih bora, usled mimike – poput čela i oko očiju. Najučinkovitiji je u koncentraciji od 5-10%.

Skinology proizvod sa argirelinom:

Argireline 10% + Hijaluron complex serum za lice