U savremenoj anti-age kozmetoloiji i dermatolgoiji sve više se spominju peptidi. To su molekuli bez kojih se ne može zamisliti savremena borba protiv starenja kože. Peptidi se sastoje od lanaca aminokiselina, slični su proteinima, ali su dosta manji. Njihova uloga je da izgrađuju blokove proteina kolagena. Iako mlada koža sadrži velika zalihe kolagena, one počinju da se smanjuju sa godinama, čime koža postaje tanja i sklona starenju. Zato je za negu zrele kože neophodno uključiti anti-age proizvode koji sadrže peptide.

Peptidi: uloga molekula i vrste

Peptidi sintetisani u laboratoriji obećavaju visoke rezultate u stimulisanju rasta novih ćelija kože i podsticaju proizvodnje kolagena. Oni su odgovorni za regeneraciju kože i to ne samo kože lica. Peptidi imaju veliku ulogu u bržem zarastanju rana i oporavku oštećene kože. Ovo je posebno značajno kada se klijent oporavlja od agresivnijih hemijskih tretmana lica koji zahtevaju oporavak i zaceljivanje kože.

Uloga peptida u koži:

 • peptidi daju “signale” koži – poput tretnutka kada zalihe kolagena opadaju, peptidi signaliziraju koži da krene da proizvodi nove količine kolagena. Najpoznatiji signalni peptid je Matrixyl.
 • prenose važne molekule – poput onih neophodnih za zaceljivanje kože i drugih procesa. Ovi peptidi se nazivaju “nosačima”, ujedno stabilizuju i prenose važne molekule unutar ćelija kože. Najučinkovitiji peptidi izi ove kategorije su bakarni peptidi.
 • “zamrzavaju” mišiće lica – poput Botox-a, sprečavaju kontrakcije mišića, uzorkujući manje pokreta na licu, manje bora i finih linija tokom vremena. Ovakvi peptidi se nazivaju neuropeptidima, a najpoznatiji je argirelin, a nalazi se kao glavni aktivni sastojak Skinology Argireline 10% seruma za lice.

Najučinkovitije vrste peptida

  • pentapeptidi – stimulišu proizvodnju novog kolagena, a sadrže lipopeptidne masne kiseline u kombinaciji sa 5 aminokiselina. Jedan od najpozantijih pentapeptida je Matrixyl. Ovaj peptid se često nalazi u kremama protiv bora, jer stimuliše donje slojeve kože, čineći da ona izgleda puno i jedro.
  • hexapeptidi – sadrže 6 lanaca aminokiselina. Najučinkovitiji iz ove grupe je tzv. argirelin (acetyl hexapeptide-3), jer ima sposobnost opuštanja facijalnih bora i sprečavanja kotrancije mišića, slično poput botoxa. Može se nanositi na celo lice, jer ublažava postojeće bore, ali sprečava i pojavu budućih. Veoma su efikasni i hexapeptidi poput Acetyl Hexapeptide-8 i Hexapeptide-10, koji se nalaze u Skinology New Expression liniji.
  • palmitoyl oligopeptid – promoviše produkciju kolagena i hijaluronske kiseline u najdubljim slojevima kože. Osim toga, ovaj peptid štiti od štetnog dejstva UV zračenja sunca. Iako ovaj peptid ne menja SPF zaštitnu kremu, deluje kao dodatni sloj zaštite za nežnu kožu lica
  • bakarni peptidi – mali fragmenti proteina kombinovani sa bakrom postiču regeneraciju kože i zaceljivanje rana. Postoje kao sastojci mnogih anti-age proizovda, zbog svoje sposobnsoti da povećaju elastičnost kože i njenu čvrstinu. Kako je bakar toksičan metal, koristi se na koži samo u formi peptida, koji ga vezuju.

Dejstvo peptida u kozmetičkim proizvodima

Peptidi se dodaju najčešće u kreme i serume namenjene zreloj koži, protiv starenja. Pošto koža i sama poseduje peptide, a oni nastaju kao produkt degradacije kolagena, koža onda dobija signal da treba proizvesti nove količine kolagena, da bi se održala njena vitalnost. Korišćenjem kreme i seruma sa peptidima, koža biva “obmanuta” da joj nedostaje kolagena, što dovodi do njegove pojačane proizvodnje i jačanju veza. Ovo je zaista “face lifting” iz teglice – kolagen koji se ubrzo stvara popunjava bore iznutra čineći kožu punom, glatkom, jedrom I zategnutom.

Anti-age tretman lica na bazi Skinology New Expression linija na bazi hexapeptida: