AHA kiseline
dec
1
2021

AHA kiseline, poznatije pod imenom voćne kiseline, su hemijska grupa organskih oksikiselina, koja u molekulima, pored karboksilne, ima jednu ili vise hidroksilnih grupa. Članovi grupe voćnih kiselina su: glikolna, mlečna, jabučna, limunska, vinska i bademova kiselina. Sve su one molekuli, koji se nalaze u živoj prirodi i unose u dovoljnim  količinama u organizma putem hrane. Za kozmetičku primenu se proizvode i sintetičkim putem. Prirodni produkti ispoljavaju bolje terapijske efekte od sintetičkih. U zavisnosti od razlika u molekulskoj strukturi, iznijansirane su i razlike u dejstvu voćnih kiselina na kožu. Više o profesionalnom tretmanu uz pomoć Skinology AHA proizvoda pročitajte u nastavku.

AHA kiseline kroz istoriju

Voćne kiseline spadaju medju najstarije kozmetičke sirovine koje su ljudi kroz dugu istoriju negovanja estetskog izgleda kože koristili. Postoje zapisi da je egipatska carica Kleopetra kupala u kiselom mleku da bi sačuvala svezinu svoje kože,a da su dame za vreme Luja XV lice umivale u starom vinu i da su koristile talog stvoren na dnu vinskih bačvi i time masirale kožu.

U poslednjoj deceniji XX veka obnovljeno je interesovanje za ovu grupu prirodnih molekula. Sada ga marketinški nazivaju eliksir za pormlađivanje kože. Nepobitno je dokazano da ova grupa prirodnih molekula ima  aktivno dejstvo na pojedine slojeve kože ili kožu u celini,zavisno od toga koje, kako, pod kojim uslovima i u koje svrhe se primenjuje.

Alfa-hidroksi-kiseline imaju sposobnost da prodru u ljudsku kožu duž njenih slojeva. Kiseline sa dužim ugljovodoničnim nizom slabije prodiru.

AHA kiseline

Dejstvo AHA kiselina

Eksperimentalnom primenom je potvrdeno da ova grupa prirodnih jedinjenja na kožu deluje tako sto dovodi do:

  • slabljenja kohezionih sila u površnim slojevima stratum corneum-a (keratolitickei efekat),pod njihovim dejstvom stratum corneum postaje tanji,mekši i finiji.
  • omogućavaju apsopciju vode u površne međućeliske prostore što rezultira  povećanjem vlažnosti kože, emolijentni efekat.
  • na granulacioni sloj deluju tako da stimuliraju produkciju ćelija i dovode do povećanja debljine ovog sloja.
  • AHA kiseline na derm deluju tako da stimuliraju aktivnost fibroblasta i produkciju kolagena,povećava se koncentracija glukozaminoglukana i hijaluronina, poboljšava se cirkulacija krvi;
  • otklanjaju promene izazvane keratozom i poremećajima pigmentacije i izazivaju izbeljivanje kože;
  • poboljšavaju izgled i kvalitet, kao i teksturu kože

AHA kiseline – tretman

Tretman AHA kiselinama je najbolji tretman za kožu naših klijenata. Regeneriše i podmladjuje kožu.

Tretman se sprovodi kao hemijski piling gde možemo da radimo na nepravilnosti kože, kod akni ili ožiljnih površina i kao anti-age tretman. Radi se u serijama od 3-6 tretmana na čisto lice koje je pripremljeno za proceduru kiselina. AHA tretman kiselinama otklanja fleke, pore, bubuljice i ožiljke. Kiseline se koriste površinski za tretman suve kože sklone starenju kao i za uklanjanje fleka sa lica, i akni.

AHA Kiseline rade eksfolijantno uklanjajući mrtve ćelije sa površine kože, vrše regeneraciju na 21 dan, uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože.

AHA kiseline

Tok tretmana AHA kiselinama:

Korak 1: Čišćenje lica (AHA 5% mleko i AHA 5% tonik)

Korak 2: Nanošenje AHA gel seruma u koncentraciji koja je neophodna za klijentove probleme (20, 30 ili 40%)

Korak 3: AHA neutralizator koji zaustavlja dejstvo AHA kiselina posle određenog dejstva

Korak 4: Alginatna maska Oil Control protiv lučenja sebuma

Korak 5: Oil Control krem maska sa lavandom i kamilicom

Korak 6: Aplikacija Niacinamid seruma na kožu lica

Korak 7: Zaštita mlade kože uz Hidratantnu SPF 25 kremu za lice

Produžena kućna nega: AHA krem 10% ili 15 %.

Sve ove proizvode možete naći u AHA Professional setu koji donosi veliku uštedu.

AHA kiseline