S dolaskom prvih jesenjih dana, u fokus se vraćaju salonske usluge poput hemijskih pilinga, mikrodermoabrazije, microneedling-a i drugih jačih tretmana, koji za cilj imaju eksfolijaciju površinskog dela kože i podsticanje njenog samoobnavljanja. U negu se vraćaju proizvodi na bazi AHA kiselina, salicilne kiseline, retinola, i drugih posvetljujućih agenasa. To znači da je koži potrebna jaka i zdrava barijera, koja može da podnese ove tretmane uz minimum crvenila i iritacije. Zato bi trebalo da glavni fokus u ovom periodu bude priprema kože za jesenje tretmana, odnosno ojačavanje njene barijere.

Koža je najveći organ našeg organizma, a njena barijera je spoljašnji sloj koji štiti kožu od polucije, iritanasa, i UV zračenja, dok ujedno “zaključava” neophodnu hidrataciju. Pošto je u pitanju vidljivi sloj kože, važno je da se ona održava zdravom i jakom, a to je moguće uz tretmane dubinske hidratacije i ishrane.

Šta oslabljuje barijeru kože?

Kako bismo radili na ojačavanju barijere kože, najpre moramo identifikovati šta je oslabljuje. Tu možemo izdvojiti 3 glavna faktora:

  • Starenje
  • Genetika
  • Stresori iz okoline

Genetski, neke osobe mogu razviti slabu barijeru kože, ako boluju od inflamatornih stanja poput ekcema. Ovo stanje oštećuje kožnu barijeru, tako što “razbija” prirodnu hidratantnu masnoću  sa površinskog sloja, čineći ekcem gorim. Dodatno, barijera kože se oslabljuje usled prirodnog procesa starenj,a ali i faktora iz sredine, koji smanjuju efikasnost prirodnih ceramida koji se nalaze u koži.

Priprema kože za jesen: Kako ojačati barijeru kože?

1. Izbaciti agresivne sastojke

Ako klijent pati od oštećene barijere kože, važno je uputiti ga u osnove pravilne nege, a to je: izbacivanje agresivnih sastojaka, pilinga, tonika i proizvoda za umivanje na bazi sulfata. Ovi proizvodi sadrže jake sastojke koji su preagreisvni za kožu koja je već osetljiva i ranjiva. Adstrigentne formule treba zameniti nežnim kremastim. Neka to budu proizvodi na bazi ceramida, peptida, hijaluronske kiseline, centele, alantoina, pantenola itd. Uputite klijenta na nežna mleka i tonike za čišćenje kože.

Naš predlog je Skinology DERMA CALM mleko i tonik za čišćenje lica.

2. Mikrobiom kože je važan

Prirodna barijera kože deluje zajedno sa bakterijama koje na njoj žive, i tako čine mikrobiom kože. Zato je važno koristiti serume, maske i kreme koji poštuju i neguju ovu mikrofloru koja živi na koži. Predlažemo hranljive tretmane dubinske hidratacije, i proizvode na bazi probiotika i minerala.

Krem-maske i alginatne peel-off maske su idealni tretmani koji će revitalizovati kožu i nahraniti je. Osim toga, masaža biljnim uljima će dodatno hidrirati kožu i povratiti joj elastičnost i jedrinu. Na ovaj način, priprema kože za jesenje tretmane biće uspešna i efikasna.

priprema kože

3. Priprema kože kroz dubinsku ishranu

Kako bi kožna barijera ojačala i bila zdrava, od ključne je važnost da se koža neguje i hrani uz umirujuće proizvode, kako ujutru, tako i uveče. Posle tretmana, važno je klijenta uputiti u osnovne pravilne kućne nege, koja mora biti dosledna. Predlažemo hidrirajuće proizvode na bazi niacinamida, koji stimuliše prirodnu proizvodnju ceramida unutar površinskih slojeva kože. Osim toga, vitaminiB5 (pantenol), C i E takođe pomažu zdrav izgled kože i sprečavaju štetu nanetu usled delovanja polucije.

Naš predlog je Skinology NIACINAMIDE + 3D hyaluron serum za lice, jer stimuliše prirodnu proizvodnju ceramida koji štiti barijeru kože.

4. Zaštita od sunca

Priprema kože podrazumeva i jedan od najlakših načina ojačavanja prirodne barijere: svakodnevno nošenje kreme sa zaštitnim faktorom. Savetujemo vas da klijente uputite u važnost SPF faktora, koji bi trebalo da nanose bez obzira na godišnje doba. Kvalitetna SPF krema treba da sadrži i antioksidante, koji zajedno sa UV filterima, sprečavaju štetu koju nanose UV zraci.

Skinology Hidratantna SPF 25 krema je idealan pratilac za rana jesenje dane, u kojima želimo da ojačamo kožu.

Samo zdrava koža je lepa koža, a pripremljena koža će podneti svaki profesionalni tretman uz minimum iritacije.