Vitamini u profesionalnoj nezi se koriste kao deo salonskih tretmana i izuzetno su značajni kao vitalni nutrijenti. Određeni vitamini su vrlo važni saveznici u borbi protiv starenja kože, ali i održavanja mladolikog i blistavog stanja kože. Baš kao što su potrebni čitavom organizmu da bi pravilo funkcionisao, vitamini su neophodni i samoj koži, pošto svega mali procenat može da dopre do kože ishranom. Zato vitamine u profesionalnoj praksi nanosimo topikalno, u vidu vitaminskih seruma i krema, koji koži pružaju potrebnu dozu nutrijenata, da bi pravilno funkcionisala. U nastavku saznajte sve prednosti najvažnijih vitamina i njihovu primenu u profesionalnoj nezi.

Vitamini u profesionalnoj nezi – značaj

Većina vitamina koji se topikalno nanose na kožu igraju važnu ulogu u suzbijanju postojećih pigmentacija, stimulaciji sinteze kolagena i neutralizaciji oksidativnog i inflamatornog stresa. Svi vitamini deluju kao antioksidanti – sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala iz okruženja. Slobodni radikali su nestabilni atomi koji oštećuju ćelije, tkiva, uzrokujući starenje i bolest. Čestice slobodnih radikala se nalaze u aero-zagađenju, UV zračenju, duvanskom dimu, tako da se oštećenje kože u vidu oksidacije, ne može izbeći. Jedino što je moguće jeste prevencija i reparacija postojeće štete, u vidu vitaminskih tretmana.

Najvažniji vitamini u profesionalnoj nezi

Vitamin A

Vitamin A se u profesionalnim proizvodima za negu može naći u formi retinola i ili retinoida. Ovaj vitamin deluje kao aktivni sastojak, što znači da može narpaviti veliku promenu na koži. Retinol je zapravo komunikator između ćelija: prikači se za njih i tera ih da se ponašaju kao mlađe i zdravije verzije sebe. Vitamin A normalizuje keratinizaciju kože, što umanjuje bore, fine linije i lošu teksturu kože. Retinol takođe reguliše proizvodnju sebuma, što ga čini odičnim tretmanom za aknoznu i masnu kožu. Takođe, tretira i reparira foto-oštećenja kože nastala prekomernim izlaganjem suncu. Drastično umanjuje proširene pore, linije, bore, akne, zadebljava dermis za vizuelno puniju i jedriju kožu.

Napomena: Retinol i retinoidi su fotosenzitivna jedinjenja, stoga je najbolje retinolske preparate koristiti u večernjoj nezi, a tokom dana nositi kremu sa SPF zaštitnim faktorom.

Mi vam predlažemo Skinology RETINOL + vitamin E serum za lice.

Vitamin B3

Od grupe vitamina B, najdelotovniji je B3, poznatiji kao niacinamid. Radi se o vitaminu koju je izuzetno efikasan za gotovo SVE probleme kože. Naime, niacinamid može da deluje preventivno, ali i da tretira postojeće probleme kože. Topikalnom primenom postiže finiju teksturu kože, a ujedno tretira hiperpigmentacije, tako što usporava transportaciju pigmenta melanina do površine kože. Deluje i na jačanje barijere kože, održavajući je hidriranom. Niacinamid stimuliše i sintezu kolagena i proizvodnju ceramida, koji kožu održavaju elastičnom i jedrom. Ovaj vitamin poseduje i antibiotski efekat – reguliše upale na koži, smanjuje sekreciju sebuma i sužava proširene pore.

Naš predlog je Skinology NIACINAMID + 3D hyaluron serum za lice.

Provitamin B5

Ovaj provitamin je dobro poznati sastojak u profesionalnoj nezi – radi se o pantenolu ili pantotenskoj kiselini. Formulacije sa pantenolom pružaju najbolju hidrataciju, jer ovaj provitamin sprečava trandermalni gubitak bode i poboljšava funkcionisanje barijere kože. Pantenol dalje stimuliše epitelizaciju kože. održavajući je mekom i elastičnom. Vitamin B5 poseduje i umirujuće dejstvo, što je idealno posle intenzivnih tretmana kože, poput voćnih kiselina ili lasera.

Naša preporuka je Skinology Pantenol krema za masažu lica.

Vitamin C

Po hemijskom sastavu L-askorbinska kiselina, vitamin C je zlatni standard u neutralizaciji štete koju koži izazivaju zagađivači iz sredine (UV zračenje, pušenje, gradski smog). Osim toga, vitamin C je nezamenljiv prirodan sastojak za tretiranje postojećih fleka i pigmentacija, jer inhibira dejstvo pigmenta melanina. Svojim dejstvom, reguliše sintezu kolegena i formaciju barijernih lipida u stratum corneumu. Efekti koje vitamin C daje su vidljivi već posle 6 nedelja aktivne upotrebe: blistava, posvetljena koža, poboljšanog tonusa i teksture. Najbolje se kombinuje sa vitaminom E i drugim antioksidantia, stvarajući antioksidativni štit za kožu.

Mi vam preporučujemo Skinology Vitamin C + hydrating complex serum za lice

Vitamin E

Vitamini u profesionalnoj nezi se ne mogu zamisliti bez vitamina E. Vitamin E je vrsta liposolubilnog vitamina, a to znači da se rastvara u ulju, ne u vodi. Vitamin E je jedan od najjačih antioksidanata, i idealno rešenje za dubinsku hidrataciju kože. Ovaj vitamin učestvuje u izgradnji zdrave barijere kože, intenzivno hidrira i daje glatku i jedru kožu. Štiti je od dejstva oksidativnog stresa, a njegovo dejstvo je još intenzivnije u kombinaciji sa vitaminom C. Pogodan je sastojak i za sve klijente koji tretiraju aknoznu kožu, jer poseduje jako anti-inflamatorno dejstvo.

Predlažemo neki od Skinology i Essentials proizvoda koji sadrže vitamin E: