Tonik za lice je proizvod koji je najčešće potcenjen u kućnoj nezi kože, ali u profesionalnoj ima svoje zasluženo mesto. U salonskoj nezi, nijedan tretman lica se ne može zamisliti bez ovog koraka. Tonik za lice je proizvod za negu kože u vodenoj ili vodeno-alkoholnoj bazi koji sadrži biljne ekstrakte i hidrirajuće sastojke, a nanosi se posle čišćenja kože mlekom ili sredstvom za umivanje.

Uloga tonika za lice

Prednosti tonika za lice su višestruke, i zato je jedan od nezamenljivih proizvoda za negu kože kako u salonskim, tako i u kućnim uslovima. Neke od njih su:

  • uklanja ostatke nečistoća i šminke posle prvog čišćenja kože
  • tonir i smanjuje vidljivost pora i zatvara ih posle čišćenja
  • uklanja kamenac sa kože posle umivanja
  • balansira pH vrednost kože koja biva izmenjena čišćenjem
  • razmekšava i vlaži kožu
  • priprema je za dalje nanošenje nege.

Pravilna upotreba tonika podrazumeva natapnje pamučnog tufera i nežno brisanja lica klijenta koje se odvija nakon prvog čišćenja kože mlekom. Tonik za lice će na taj način ukloniti ostatke mleka, ali i sebum, potencijalne tragove šminke, a ujedno će pripremiti kožu za dalji tok tretmana.

Tonik za lice prema tipu kože – pravilan odabir

Kako bi tonik ostvario svoj efekat na koži, važno je da kozmetičar/estetičar odabere onaj pravi prema tipu i potrebama kože klijenta.

Normalna i suva koža

Normalnoj i suvoj koži je neophodan hidrirajući tonik, koji eje po sastavu vodeni rastvor vlažećih faktora i biljnih ekstrakata. Ovakvi tonici ne smeju da naruše prirodnu barijeru kože uz dodati alkohol ili voćne kiseline. Veoma su ovežavajući na koži i čine prvi korak hidratacije. Zahvaljujući nežnoj formuli, mogu se koristiti više puta dnevno. Sastojci koji treba da se nadju u toniku za normalnu i suvu kožu su: hijaluronska kiselina, aloe vera, glicerin, pantenol, ekstrakt krastavca, azulen, bisabolol i vitamini.

Naša preporuka je HIJALURON tonik za čišćenje i ALOE VERA tonik za čišćenje.

Kombinovana koža

Kombinovana koža pati od problematike dve zone sa različitim potrebama: T zone koja se pojačano masti, i U zone kojoj je potrebna hidratacija. Zato su specifično formulisani tonici koji zadovoljavaju obe potrebe: često su na bazi hamamelisa, ulja čajnog drveta, zelenog čaja, sa nižim procentom alkohola ili voćnih kiselina, ali ujedno sadrže i pomenute hidrirajuće sastojke

Za kombinovanu kožu predlažemo HAMAMELIS tonik za čišćenje.

Masna koža

Masna koža je sklona čestim upalnim procesima i različitim vrstama akni, pa je idealan tonik za masnu kožu onaj koji poseduje izrazito anti-bakterijsko i protivupalno dejstvo. Ovakvi tonici su agresivniji prema koži, jer sadrže više od 20% alkohola. Ostali sastojci koji deluju protiv akni i smanjenjtonia lučenja sebuma su: kamfor, ihtiol, hamamelis, aktivni ugalj, salicilnu kiselinu ili druge vrste kiselina koje čiste pore i vrše proces eksfolijacije. Tonik za lice za masnu kožu se koristi isključivo u salonskim tretmanima i prema potrebi u kućnoj nezi.

Masnoj koži preporučujemo ANTIBAKTERIJSKI tonik za čišćenje.