Eterična ulja su tečnosti nerastvorljive u vodi koje se dobijaju procesom destilacije iz različitih delova biljaka. To su visokokoncentrovani prirodni ekstrakti koji imaju čitav spektar pozitivnog dejstva na organizam, psihičko i fizičko zdravlje kao i na lepotu i negu kože.

Primena eteričnih ulja

Sva eterična ulja u većoj ili manjoj meri ispoljavaju antiseptično dejstvo, a u zavisnosti od vrste, mogu imati analgetičko, antibakterijsko, fungicidno, mukolitično, sedativno, tonizirajuće dejstvo. Osnovni način primene eteričnih ulja jeste aromaterapija, koja zagovara dermalnu i inhalatornu primenu u SPA tretmanima.

Pošto su eterična ulja koncentrati dobijeni destilacijom delova biljaka (list, cvet, pupoljci, trava, smola), koriste se u razblaženom obliku i vrlo malim količinama. Najčešće se mešaju sa čistim biljim uljima (uljima nosačima), i tako nanose na kožu u procesu masaže, opuštanja i podizanja raspoloženja.

Kako deluju eterična ulja?

Molekuli eteričnih ulja su veoma mali, tako da lako prolaze kroz kožu i lako se udišu kroz nos. Postoje dva osnovna načina delovanja eteričnih ulja: kroz krvotok (preko kože) i putem inhalacije (udisanjem).

 • kroz krvotok – utrljavanjem u kožu (u mešavini sa čistim biljim uljem), molekuli eteričnog ulja dopiru do svih delova tela ispoljavaju svoj učinak u tkivima, zglobovima, mišićima i krvnim sudovima. Zato se koriste kod kožnih bolesti, bolesti zglobova, mišića itd.
 • putem inahalacije – receptori iz nosne šupljine šalju signale u najstariji deo mozga,koji je odgovaran za osećajem pamćenje i nagone. Zato mirisi eteričnih ulja deluju na raspoloženje. Koriste se za inhalaciju u aroma lampama i difuzerima.

Vrste eteričnih ulja

Essentials linija eteričnih ulja Prima kozmetike sadrži čak 13 vrsta eteričnih ulja različitih biljaka, od kojih izdvajamo sledeće:

  • lavanda – relaksira mišiće, smanjuje glavobolju, pomaže da se lakše zaspi. Spada u najbezopasnija eterična ulja. Miris je snažan, čist, cvetni, umirujuć, a prema isparljivosti, spada u srednju grupu.
  • limun – koristi se kod prehlade, napetosti, ekcema, peruti, masne kože ali i kao podizač raspoloženja. Ima svež citrusan miris i spada u gornju grupu prema isparljivosti.
  • slatka pomorandža – ublažava depresiju, anksioznost, deluje na celulit i akne, redukuje akne i ublažava jutarnje mučnine. Sladak i dopao miris deluje opuštajuće i sedativno. Spada u gornju grupu po isparljivosti.
  • eukaliptus – deluje kao antiseptik, smiruje kašalj i respiratorne upale, takodje se koristi kod upale mišića i reume, zapaljenskih procesa na koži.  Ima prodorno svež i balzamast miris, a spada u gornju grupu prema isparljivosti.
  • čajno drvo – koristi se kod upala, virusa, gljivica, kod lečenja rani, infekcija, akni, peruti, ujeda insekata, bolova u mišićima, a može se inhalirati tokom gripa. Spada u gornju grupu po isparljivosti.
 • pitoma nana – koristi se protiv glavobolje, mučnina, kao antidepresiv, ublažava nervnu napetost. Miris je osvežavajuć i opuštajuć, a prema isparljivosti spada u srednju grupu.
 • ruzmarin – ublažava bolove, reguliše lučenje sebuma, ima antiseptičko dejstvo, vraća energiju i stimuliše metabolizam. Miris mu je aromatičan, prodoran i okrepljujuć. Spada u srednju grupu po isparljivosti.

Eterična ulja – razblaživanje i mešanje

Kako bi se izbegla iritacija kože, eterična ulja se moraju razblažiti sa čistim biljnim. Tu se koriste ona biljana ulja lako penetriraju u kožu, poput ulja badema, masline, koštica kajsije ili lešnika. Koncentracija eteričnih ulja u mešavini varira prema načinu primene:

 • za tretman čitavog tela (masaža) – koncentracija eteričnog ulja je do 5%
 • za lokalno nanošenje na malu površinu – koncentracija eteričnog ulja je do 50%
 • najčešće se koristi 10-20% eteričnog ulja u mešavini
 • za svakodnevnu upotrebu na koži lica – 2.5% eteričnog ulja