AHA voćne kiseline su najdostupniji vid hemijskog pilinga, koji je se preporučuje gotovo svakom tipu i uzrastu kože. Jesen i zima su uobičajeno vreme za rešavanje problema teksture kože, pigmentacija, ožiljaka, sivog i umornog tena, bora i akni. Sve ove navedene probleme rešavaju AHA voćne kiseline, koje blažom ili jačom eksfolijacijom uklanjaju gornji rožnati sloj kože, otkrivajući blistavu i zdravu kožu ispod.

AHA voćne kiseline: Vrste i efekat

AHA voćne kiseline (alfa-hidroksi kiseline) se dobijaju prirodnim putem, iz voća, mlečnih proizvoda, ili šećerne repe. Prema tome dele se na više vrsta:

  • glikolna kiselina
  • mlečna kiselina
  • limunska kiselina
  • vinska kiselina
  • jabučna kiselina
  • bademova kiselina

AHA voćne kiseline imaju keratolitičko i kaustično dejstvo, čime rastvaraju i razmekšavaju površinske keratinske slojeve kože. Na taj način se skida sloj sa tamnih fleka, ožiljaka, i podstiče se rast nove kože, bez ovih nedostataka. Tako se dubinski čiste pore i podstiče sinteza kolagena u dubljim slojevima kože. Rezultati profesionalnih AHA tretmana su izuzetno efikasni, bez obzira na starost kože.

Indikacije primene AHA voćnih kiselina

AHA voćne kiseline se koriste za sledeće probleme kože:

  • Protiv ožiljaka od akni, radi poboljšavanja teksture kože, najbolji efekat daje glikolna kiselina u visokom procentu
  • Protiv bora – izravnavanje teksture kože, mešavina mlečne i glikolne kiseline
  • Protiv pigmentacija – najbolja je kontinuirana kombinacija kućne nege u vidu pripreme kože AHA kremama i profesionalnog tretmana u salonu sa visokim procentom AHA kiselina.
  • Protiv sivog i beživotnog tena – kombinacija nekoliko AHA kiselina u preparatu daje najbolje rezultate.

Kontraindikacije primene AHA voćnih kiselina

AHA voćne kiseline se ne smeju primenjivati na koži koja je osetljiva, pod upalom, sklona alergijama, inficirana, izrazito suva ili dehidrirana. Takođe, ne koriste se tokom letnjeg perioda i perioda visokog UV indeksa zračenja. Naime, pošto AHA voćne kiseline uklanjaju površinski sloj kože, mlada koža koja se otkriva je izrazito osetljiva na UV zračenje. Zato se savetuje zimski period za tretman voćnih kiselinama, kao i korišćenje SPF dnevne zaštite od sunca sa faktorom najmanje 25, tokom perioda tretmana.

Profesionalni tretman voćnim kiselinama

Linija Skinology AHA sadrži sve proizvode koji su potrebni za profesionalni tretman AHA voćnim kiselinama, kao i njegovu pripremu.

Pre početka serije tretmana voćnim kiselinama, neophodno je koristiti 2-3 nedelje kremu sa 10% iili 15% AHA kiselina, u zavisnosti od tipa i stanja kože. Na ovaj način se koža polako priprema na veće koncentracije kiselina.

Korak 1: Čišćenje kože

Čišćenje kože se vrši Mlekom za čišćenje sa 5% AHA kiselina. Ono se utrljava na celo lice, kružnim pokretima. Uklanja se vlažnim pamučnim tuferima.

Korak 2: Toniranje kože

Nakon mleka, koža se prebriše Tonikom za čišćenje sa 5% AHA kiselina i ostavi se da deluje 2 minuta, kako bi se osušio.

Korak 3: Gel serum sa AHA kiselinama

Potom se nanosi gel serum sa većim procentom AHA kiselina. Za početni tretman se savetuje gel serum sa 20% kiselina, koji se ostavlja da deluje 10-15 minuta. Sa sledećim tretmanima, preporučuje se postepeno pojačavanje koncentracije i vremena držanja, uz gel serume sa 30% i 40% AHA kiselina. Sa prvim promenama (subjektivno crvenilo io peckanje), uklanja se preparat i započinje neutralizacija.

Korak 4: Uklanjanje kiselina i neutralizacija

Gel serum sa uklanja hladnom vodom i pamučnih tuferima, nakon čega se nanosi AHA Neutralizator, koji vraća pH vrednost kože. Posle 10 minuta, on se uklanja vodom.

Korak 5: Hidratacija kože

Koži je sada potrebna jaka hidratacija, koja se vrši serumom na bazi hijaluronske kiseline. Nakon njega, nanosi se Umirujuća krema, koja smiruje znakove crvenila i uspostavlja balans barijere kože. Na samom kraju, hidrira se i okoloočna regija, uz Antirid kremu.

Saveti plus

Tri sata posle tretmana se ne smeju nanositi nikakve maske, šminka ili raditi masaže lica, kako se ne bi umanjilo dejstvo tretmana. Tretman AHA voćnim kiselinama se ponavlja svakih 5-7 dana, ukupno 6-10 puta. Izmedju tretmana, savetuje se kućna nega Kremom sa 10% ili 15% AHA kiselina, koje se nanose uveče, na očišćenu kožu, izuzimajući deo oko očiju i usana. Tokom dana je obavezna Hidrantna SPF 25 krema sa zaštitnim faktorom.

Video-tutorijal profesionalnog tretmana AHA voćnim kiselinama: