Čišćenje lica je prvi i osnovni korak za lepu i zdravu kožu, a ono se mora prilagoditi specifičnostima svakog tipa kože. Svaki profesionalni tretman lica započinje temeljnim čišćenjem, koji se uklanja šminka,sebum, znoj, mrtve ćelije kože, čestice prašine i sredinskog zagađenja. Zato kozmetičar/estetičar napre mora dijagnostifikovati klijentov tip kože, kako bi odabrao odgovarajuće proizvode za čišćenje.

Karakteristike proizvoda za čišćenje lica

Dobar čistač lica mora biti nežan ali učinkovit, jako blagog ili nepostojećeg mirisa, bez iritanasa i alkohola (on je indikovan samo za ekstremno masni tip kože sklon aknama). Kvalitetno sredstvo za čišćenje kože neće je ostaviti isušenom ili lepljivom, nakon ispiranja. U salonskim uslovima primenjuju se mleka i tonici za čišćenje kože, koje kozmetičar nanosi pamučnim tuferom ili utrljava prstima na klijentovo lice.

Čišćenje lica prema tipu kože

Suva koža

Suvoj koži nedostaju lipidi i hidratacija, zato je njeno čišćenje posebno osetljiva tema. Suvom tipu kože će odgovarati kremasto hidratantno mleko, koje je najbolje umasirati na kožu prstima. Na taj način, koža se neće dodatno razvlačiti i grebati pamučnim tuferom. Suva koža je često i osetljiva, zato je važno odabrati nežno mleko sa blagim mirisom, koje je obogaćeno vitaminima, pantenolom, bisanbololom, prirodnim uljima…

Nakon mleka, preporučuje se hidratantni tonik, koji će suziti pore, osvežiti kožu, povratiti pH vrednost koži i ukloniti eventualni ostatak nečistoće sa lica. Tonik za suvu kožu treba da bude obogaćen pantenolom, hijaluronskom kiselinom, aloe verom, ružinom vodicom…

Naša preporuka je Avokado mleko za čišćenje i Tonik sa hijaluronskom kiselinom.

Normalna koža

Normalan tip kože je veoma redak kod klijenata, a odlikuje ga savršena izbalansiranost – niti se masti, niti je suva. Vidljivost pora je slaba, a tragovi masnoće su minimalni. Normalan tip kože zahteva nežno čišćenje koje će održavati ovakvo stanje – kvalitetno mleko koje će emulzifikacijom otopiti nečistoće i tonik koji će osvežiti kožu posle mleka.

Naša preporuka je Aloe vera mleko i tonik.

Kombinovana koža

Kombinovanu kožuo dlikuje prisustvo dve zone na licu: T zone koja se pojačano masti, ima proširene pore i sklona je aknama (čelo, nos, brada) i U zone (obrazi) koja je normalna ili čak dehidrirana. Zato je potrebno temeljno čišćenje T zone (uz adstrigentne sastojke) uz nežnu masažu U zone. Sastojci koji treba da se nadju u čistaču za kombinovanu kožu su hamamelis, ule čajnog drveta, ginko biloba…

Predlažemo Hamamelis mleko i tonik za čišćenje.

Masna koža

Masnu kožu prepoznajemo po debljini, proširenim porama, pojačanom lučenju sebuma i čestim upalnim procesima. Trag masnoće je najuočljiviji na nosu, čelu i bradi, a ten je pun nesavršenosti. Ovakom tipu je čišćenje kože preko potrebno, a ono mora biti temeljno. Mleko i tonik za masnu kožu moraju sadržati kombinaciju prirodnih ekstrakata i efikasnih supstanci koje će suzbiti pojačano lučenje sebuma, poput kamfora, ihtiola, alkohola, ulja čajnog drveta, limunske kiseline, salicilne kiseline.

Naša preporuka je Kamfor mleko za čišćenje i Antibakterijski tonik.

Osetljiva koža

Osetljivu kožu karakteriše visok stepen osetljivosti i reakcije u vidu crvenila, zatezanja, upala i suvoće. Osobe sa osetljivom kožim često pate oz ozbiljnijih dermatokozmetičkih problema poput ekcema, rozacee itd. Pošto se osetljiva koža lako iziritira, potrebni su joj čistači bez mirisa, koji su obogaćen umirujućim pantenolom, alantoinom, ureom itd. Čišćenje lica koje ima osetljivu kožu mora biti nežno, a potom ga treba umiriti hidrirajućim tonikom.

Naš predlog je Neutralno mleko i Aronija tonik.