Tagovi: , ,

Kada se govori o kozmetički sastojcima, šira javnost je sigurno upoznata sa dejstvom hijaluronske kiseline, retinola, kolegana, vitamina C i drugih, poznatih molekula. Nedavnih godina, u fokusu su kozmetički sastojci koji nam dolaze iz azijske prakse nege lepote, a jedan od trenutno najpopularnijih jeste centella asiatica. Ova azijska biljka je poznata po širokom spektru benefita koje pruža koži: neki od njih su hidratacija, umirivanje, zaceljivanje ožiljaka, dejstvo protiv akni i starenja. Kako i Skinology linija u ponudi ima proizvode sa centellom, želeli smo da vam predstavimo sve prednosti ovog azijskog kozmetičkog sastojka.

Šta je centella asiatica?

Centella asiatica je višegodišnja biljka zelenih listova, koja raste u mračnim, vlažnim područjima, primarno u Aziji. Vekovima su njena dejstva bila dokumentovana u praksi kineske medicine, čime je zaslužila svoje mesto i u modernoj nauci nege kože. Poznata je i pod svojim drugim nazivima: gotu kola, cica, tigrova trava. Osim u Aziji, centella se koristila tradicionalno i u indijskoj ajurvedskoj medicini, a u nekim azijskim zemljama, listovi ove biljke se koriste i u salatama i napicima.

Pravu ekspanziju na tržištu skincare proivoda, ova biljka je doživela zahvaljujući korejskim skincare brendovima, koji su lansirali tonike, balmove i serume sa visokim procentom ovog sastojka. Zapadno tržište proizvoda za negu kože je dalje popularizovalo centellu, i to ne bez razloga!

centella asiatica

Šta se nalazi u centelli?

Centella sadrži pregršit sastojaka, poznatih kao terpenoidi, koji čine oko 8% težine ove biljke. Glavna četiri terpenoida koji centelli daju negujuća svojstva jesu: azijatična kiselina, madekazična kiselina, azijatikozid and madekasosid.  Svi ovi sastojci su proučavani zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava, ali i sposobnosti umanjivanja crvenila, akni i znakova starenja kože. Osim terpenoida, centella sadrži i komponente poput humektantskih ovlaživača, antioksidanata i vitamina.

Šta sve centella čini za kožu?

1. Hidrira i umiruje

Centella ima protivupalna svojstva koja joj omogućavaju da umiruje i zaceljuje oštećenu kožu, posebno onu sa ekcemom, psorijazom ili opekotinama. Osim toga, centella je bogat izvor aminokiselina koje izuzetno hidriraju kožu i čine da ona izgleda glatko i jedro. Centella je umirujuć sastojak koji deluje na crvenilo, iritacije i oštećenja kožne barijere.

2. Bori se protiv akni

Za razliku od mnogih adstrigentnih tretmana za akne, centella deluje veoma nežno na prevenciju akni. Madekazična kiselina, ne samo što suzbija upalu akni, već sprečava formiranje hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka od akni. Stoga, centella suzbija pojavu akni, ali i ožiljaka koji ostaju posle nje.

centella asiatica

3. Deluje protiv znakova starenja

Starenje kože je neminovno, ali uz centellu, ovaj proces se značajno može usporiti. Ova biljka je bogata vitaminima A, C, B1 i B2, karotenom i niaciom. Osim toga, centella se bori protiv ranih znakova starenje tako što stimuliše proizvodnju kolagena, deluje kao inhibitor UV zračenja i oštećenja kože od slobodnih radikala.

Uhvatite se u koštac sa prvim znakovima starenja uz Skinology Derma reActive liniju, koja sadrži centellu asiaticu, kao dragoceni anti-age sastojak.

Iako je na tržištu puno prirodnih sastojaka koji obećavaju značajne efekte, kod većine to nije naučno dokazano. Centella asiatica je jedan od retkih kozmetičkih sastojaka iza kojeg stoje značajna naučna istraživanja koja potvrđuju sve njene tvrdnje. Najbolje od svega je što ovaj sastojak mogu koristiti svi uzrasti i tipovi kože, pa čak i koža sklona rozacei.

centella asiatica
Skinology proizvodi sa centellom

Kako se koristi centella?

Centella se najčešće može pronaći kao sastojak seruma i krema za negu kože. Skinology u ponudi ima efikasan CENTELLA + Hyaluron complex serum za lice i OIL CONTROL gel kremu sa centellom i hyaluron-kompleksom.

  • Skinology CENTELLA  serum za lice sadrži ekstrakt biljke Centella asiatica koja podstiče proces regeneracije kože i zaceljivanja manjih rana i ožiljaka, kao i hijaluronsku kiselinu koja intenzivno hidrira kožu. Redovnom upotrebom dolazi do smanjenja crvenila i svraba kože, ojačanja zaštitne barijere i smanjenja nastanka novih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Sastojci seruma podstiču proces sinteze kolagena čime doprinose borbi protiv znakova starenja kože.
  • Skinology OIL CONTROL krema sa centellom i hyaluron-kompleksom je laka gel podloga, veoma pogodna za masnu kožu. Hijaluronska kiselina, hidratantni kompleks, ši buter i biljna ulja badema i jojobe, sa dodatkom alantoina i pantenola, omogućavaju izuzetnu hidrataciju, bogatu ishranu i regeneraciju. Ne ostavlja mastan i sjajan trag na koži.
  • Skinology Derma reActive linija (krema sa retinolom i centelom, krema sa hijaluronom i centelom, gel maska sa kolagenom, elastinom i centelom, krem-maska sa retinolom i centelom).