Savremeni tretmani kože i njenih najčešćih problema se ne mogu zamisliti bez primene kozmetičkih aparata poput ultrazvučne špatule, mikrodermoabrazivne sonde, darsonvala i dr, a ove tretmane jednim imenom nazivamo aparaturna kozmetika lica. Njena prednost u odnosu na klasične tretmane je veća efikasnost, dubina dejstva na kožu, uspešnije tretiranje hiperpigmentacija, uklanjanje mrtvih ćelija, ubacivanje aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože itd. Zato aparaturna kozmetika treba da bude sastavnih deo veština i znanja jednog edukovanog estetičara/kozmetičara.

Aparaturna kozmetika – primena i efekti

Aparaturna kozmetika lica je našla svoju široku primenu u tretiranju različitih problema kože, koji su ujedno najtraženiji tretmani kod klijenata. To su hiperpigmentacije, kuperoza, aknozna koža, nakupljanje mrtvih ćelija kože, bore, ožiljci i dr. Aparaturna kozmetika korišćena uz odgovarajuće preparate, takođe pomaže njihovoj efikasnosti.

Iako je efektivnost aparaturne kozmetike neosporna, to ne znači da može u potpunosti zameniti klasične tretmane lica. Naprotiv – svi aparati za profesionalnu negu lica se odlično kombinuju sa klasičnim tretmanima, te predstavljaju njihovu dopunu. Aparaturna kozmetika donosi sjajne rezultate posle samo jednog tretmana: vidno zaglađena, blistava koža, dubinski očišćena, boljeg tonusa, prokrvljenosti i suženih pora. Ovi efekti se naravno poboljšvaju sa većim brojem tretmana .

Vrste kozmetičkih aparata

Aparaturna kozmetika obuhvata primenu sledećih aparata u tretiranju problema kože:

1. Ultra-peel aparat

Primenom ultrazvučne špatule vrši se efikasna eksfolijacija mrtvih ćelija kože, kao i dubinsko uklanjanje nečistoća. U pitanju je usavršena, neinvazivna metoda pilinga kože kojim se postiže ujednačena eksfolijacija, a koža biva ispolirana i blistava.

2. Darsonval aparat
Ovaj aparat se zasniva na dejstvu visokofrekventne struje. Njegova uloga je de dezinfikuje, vrši epitelizaciju i stimulaciju kože, uz pomoć ozona. Deluje na kožu sužavanjem pora, kao završni deo posle svakog kozmetičkog tretmana. Posebno se primenjuje kod opuštene kože, rozacee i akni.

3. Aparat za mikrodermoabraziju

Mikrodermoabrazija je metoda kontrolisane eksfolijacije mrtvog sloja kože, koja se vrši sondom sa kristalima (često dijamantskim). Oni pod pritiskom vrše blago poliranje kože i tako mehanički čiste pore, uklanjaju odumrle ćelije kože i time kožu ostavljuju blistavom i osveženom.

4. Aparat za vakuum

Ima ulogu da poboljša perfernu cirkulaciju i drenažu kože, formirajući dejstvo vakuuma na površini.

5. Ultrasound aparat

Ovaj aparat se primenjuje u tretmanima lica za toniranje opuštene kože, za regulaciju lučenja sebuma, za tretiranje fleka kao i protiv crvenila (kuperoze). Takođe može da se koristi i kozmetici tela i tretiraju celulita. Ultrazvučni aparat deluje uz pomoć ultrazvučnih talasa kako bi aktivne supstance iz preparata prodrle u najdublje slojeve kože.

6. Aparat za radiotalasni lifting

Aparaturna kozmetika u anti-age oblasti ne kože da se zamisli bez aparata za radiotalasni lifting. Uz pomoć radiotalasne tehnologije, on zagreva kolagen i elastin, kao i elastična vlakna, koja se nalaze u srednjem delu kože. Na taj način se koži vraća čvrstina i tonus. Koristi se za tretiranje bora oko očiju, spuštenih kapaka, bora na čelu, opuštenih obraza, dekoltea, podbratka ali i stomaka, ruku i butina.

Aparaturna kozmetika – važnost kvalitetne obuke

Svaki kozmetičar/estetičar koji ide u korak sa vremenom i potrebama na tržištu, trebalo bi da poznaje osnovne kozmetičke aparate sa visokom stručnošću. Zato je Prima Edukativni centar lepote u svoju ponudu obuka uveo i viši nivo obuke za sve kozmetičare i estetičare – aparaturna kozmetika, o kojoj možete pročitati OVDE. Ovaj nivo obuke obuhvata primenu aparaturne kozmetike u kombinaciji sa kozmetičkim preparatima kod različitih tipova kože.

Obuku drže licencirani profesori od strane ministarstva Srbije, kako neformalnog tako i formalnog, od osnovnog do visokog školskog obrazovanja. Profesori su stručnjaci specijalisti iz svojih oblasti nege lepote (kozmetika – fizioterapija).
Edukator: Tijana Baletić, specijalista strukovni estetičar – kozmetičar medicinske nege lica i tela

Pogledajte higijenski tretman lica sa hidratacijom, uz primenu aparaturne kozmetike: