Nega kože posle letnje sezone, bilo profesionalna ili kućna, trebalo bi da se zasniva na saniranju štete koje je koži nanelo preterano izlaganje UV zračenju. Ono ostalja brojne posledice po zdravlje, izgled i teksturu kože, koje se vrlo dugo tretiraju. Stanje kože posle letnje sezone će u velikoj meri zavisiti i od genetike, tipa kože, ali i sprovedenih mera fotozaštite. Koža poseduje mehanizam samozaštite od UV zračenja, a to je proizvodnja pigmenta melanina i zadebljanje kože. Upravo ovi problemi su najčešći sa kojima se estetičari i kozmetičari susreću posle letnje sezone.

Leto i koža lica

Leto je jedno od najizazovnijih godišnjih doba za zdravlje i izgled kože. Pored navedene štete od UV zraka, upotreba klima-uređaja, boravak na vetru, suncu, pesku i solarijum dodatno isušuju kožu i izlažu je stresu, koji za posledicu ima ubrzano starenje i dehidrataciju. Nega kože posle letnje sezone zato mora da uključuje intezivne biološke tretmane za depigmentaciju i hidrataciju.

Nega kože posle letnje sezone: depigmentacija

Kako je proizvodnja melanina, pigmenta kože bila aktivirana tokom letnjih meseci, osobe sklone pigmentacija često pate od fleka, u ovom post-letnjem periodu. Fleke se javljaju kao veća ili manja područja tamnije koloracije, koje treba uporno tretirati.

Voćne kiseline

Jedan od najefikasnijih načina za tretman  sunčanih fleka i drugih oblika hiperpigmentacija jesu voćne AHA kiseline, posebno glikolna, mlečna i limunska. Preporučuje se kombinacija profesionalnog tretmana voćnim kiselinama (sa višim koncentracijama kiselina, koje aplicira estetičar/kozmetičar, kao što su to Skinology AHA Gel serumi) i produžene kućne nege (AHA krema 10% ili AHA 5% tonik).


Vitamin C

Nega kože posle letnje sezone nezamisliva je bez vitamina C – jednog od najpotetnijih antioksidanata, koji  posvetljuje ten, vraća mu blistavost i bori se protiv fleka. Zato u jesenji režim nege treba da se inkorporira serum sa vitaminom C, a mi predlažemo Skinology Serum sa vitaminom C. On se može aplicirati i putem mezoporacije, tako da je idealan i za salonsku, ali i kućnu upotrebu.

Kao intenzivan tretman depigmentacije kože uz pomoć vitamina, predlažemo vam Skinology ARONIJA gel masku za lice.

Nega kože posle letnje sezone: hidratacija

Hidratacija je drugi najvažniji postulat dobre post-letnje nege kože. Klijenti u ovom periodu godine pate od isušenosti kože, koja je nastala isparavanjem zaliha vlage iz ćelija i međućelijskog prostora kože. Potrebno je nadoknaditi vlažnost kombinacijom profesionalnih tretmana za hidrataciju i ishranu kože i adekvatnom kućnom negom za održavanje rezultata.

Serumi i kreme za lice

Prvi korak ka hidriranoj koži počinje korišćenje seruma za vlaženje, a jedan od najboljih sastojaka koji se mogu koristiti u te svrhe jeste hijaluronska kiselina. Ovaj moćni molekul ima sposobnost da privuče vodu u količini do 1000 puta svoje molekularne težine. Zato je Skinology Hyaluron + Urea serum pouzdan saveznik, kako za profesionalne tretmane, tako i za kućnu negu.

Svaki hidratantni serum se mora „zaključati“ kremom za lice, kako vlaga ne bi isparila iz kože, u minutima po nanošenju. Nega kože posle letnje sezone uključuje bogatije, emolijentne kreme na bazi biljnih ulja, hijaluronskog kompleksa, glicerina, uree, lipida, esencijalnih masnih kiselina.

Za hidrataciju kože posle leta predlažemo Skinology Argan kremu za lice za kombinovani tip kože, i Makadamija kremu za lice za suvi tip kože.

Maske za lice

Svaki biološki tretman hidratacije lice nije potpun bez adekvatne maske za lice. One su nezamenljiv proizvod kod tretiranja dehidrirane kože, jer u minutima po nanošenju pružaju instantni efekat i oporavak kože. Sadrže hidrirajuće i hranljive supstance u visokoj koncentraciji, a nakon preporučenog vremena držanja, kožu ostavljaju mekom i baršunastom.

Naša preporuka za hidratantnu masku je Skinology ALOE VERA krem maska, sa dodatnim umirujućim svojstvom.

U nastavku pogledajte video-vodič za tretman lica za dehidriranu kožu prilikom izglaganja suncu.