Kombinovana koža je poseban mešoviti tip kože, koji uključuje dve regije lica sa različitim potrebama, i stoga je njena nega kompleksnija. Salonski tretmani za ovaj tip kože uključuju istovremeno dubinsko čišćenje i matiranje T zone, uz hidrataciju ostataka lica. Kombinovana koža zahteva različite tipove proizvoda i tehnika čišćenja, kako bi zadržala jedrinu i hidrataciju U zone lica. Ovaj tip kože se najčešće se javlja kod mlađih osoba, ali se može videti u nekim slučajevima i u zrelijem dobu. U nastavku predlažemo salonski protokol nege za kombinovani tip kože.

Kombinovana koža: dve zone lica

Tipična kombinacija mešovitog tipa kože uključuje dve zone lica, koje zahtevaju posebne protokle nege:

  • T zonu (centralni deo lica: čelo, nos, brada) – koja je masnijeg tipa, sa proširenim porama i pojačanim radom lojnih žlezda. Na T zoni se često mogu naći mitiseri kao i druge vrste komedona. Zato se na ovoj zoni radi dubinsko čišćenje koje podrazumeva komedoekspresiju.
  • U zonu (perferni deo lica: slepoočnice, obrazi, vilica i linija kose) – koja je normalnog ili čak suvljeg tipa. U ovoj zoni lica se često mogu javiti suvlji delovi, koji su skloni perutanju i crvenilu. Delovi U zone neretko imaju niži nivo hidratacije kože u odnosu na ostatak lica i deluju suvo, beživotno i bez sjaja.

Kombinovana vs. masna koža

Pošto su masna i kombinovana koža slične, klijent često može pomisliti da je njegova koža masna, a zapravo se radi o tipičnom primeru kombinovane kože. Ključna razlika između ove dve regije jeste ta da je kod masne kože cela površina lica masna, bez izuzetka. Kod kombinovane kože, mašćenje je prisutno samo na centralnom delu lica. Zato kombinovanoj koži nisu potrebni agresivni i jaki proizvodi i tretmani, koji su namenjeni masnom tipu.

kombinovana koža

Kombinovana koža: salonski tretman

1. Čišćenje kože

Svaki tretman i salonski protokol nege mora započeti čišćenjem lica. Dobar čistač lica za kombinovani tip kože mora biti dovoljno efikasan da ukloni višak sebuma, mrtve ćelije i nečistoće, ali istovremeno ne sme isušiti U zonu lica. Zato je naša preporuka Aloe Vera mleko za čišćenje lica, koje će delovati kao prvi korak čišćenja. Posle toga, sledi toniranje, vraćanje pH vrednosti koži i čišćenje eventualnih ostataka sa kože uz Hamamelis tonik za lice.

2. Komedoekspresija

Kombinovani tip kože zahteva temeljni proces komedoekspresije, kako bi se sve pore dubinski očistile. Na ovaj način, T zona će izgledati čistije, ispolirano, a kožni reljef će biti manje primetan.

3. Piling kože

Kombinovanom tipu kože će izuzetno prijati proce eksfolijacije, koji se ne sme raditi agresivnim proizvodom, kako ne bi doveo do isušivanja kože. Piling će ukloniti odumrle ćelije kože sa površine, povratiti joj sjaj i vitalnost, dok će ujedno dubinski očistiti pore u T zoni.

Mi predlažemo Skinology EXTRA FINE piling kremu, koja vrši nežnu eksfolijaciju, dok njena kremasta tekstura ostavlja kožu U zone mekom i jedrom.

3. Masaža lica

Obavezni korak tretmana kombinovane kože jese manuelna masaža koja će podići tonus facijalnih tkiva i pokrenuti proces cirkulacije. S obzirom na karakteristike ovog tipa kože, kao pomoćno sredstvo za masažu lica predlažemo proizvode na bazi vode, a nikako ulja.

Naš predlog je Skinology ALOE VERA hidrogel za masažu lica.

4. Multi-masking

Nakon čišćenja i masaže lica sledi obavezna maska, koja će izabalansirati mešovitu kožu. Kako bismo zadovoljili potrebe masne T zone i suve U zone, predlažemo multi-masking: korišćenje dve različite maske. Na T zonu se nanosi maska na bazi gline, ihtiola, niacinamida, salicilne kiseline i drugih sastojaka za masnu kožu. Na U zonu se nanosi hidrirajuća i hranljiva maska.

Naša preporuka je kombinacija Skinology SKIN RESCUE maske na T zoni, uz ALOE VERA krem masku za lice za U zonu.

5. Hidratacija kože

Nakon uklanjanja maske, T zona je očišćena i matirana, a U zona lica je nahranjena i jedra. Sada sledi hidratacija – vraćanje vlage celom licu. Predlažemo kombinaciju Skinology seruma na bazi niacinamida, uz Hidratantnu gel kremu za lice. Ova kombinacija će istovremeno delovati na smanjeno lučenje sebuma i hidrataciju kože. Poslednji korak je nanošenje Skinology Gel antirida na okoloočnu regiju.

Klijenta treba uputiti na osnove kućne nege uz preporučene Skinology proizvode, kako bi maksimalno održavao rezultate tretmana kod kuće, i balans obe zone lica.