konturisanje lica priprema lica
apr
11
2018

Kada se radi o profesionalnom šminkanju, važan aspekt šminkanja klijenta predstavlja vajanje lica i korektivno šminkanje, popularno konturisanje lica. Na ovaj način se naglašava i ističe oblik lica, koriguju nepravilnosti oblika i postiže bolja simetrija. Tehnikom konturisanja lica se, uz pomoć tamnijih i svetlijih tonova od boje kože, postiže iluzija svetlosti i senke na licu.

Konturisanje lica se ne primenjuje za svakodnevno šminkanje, jer može delovati dosta neprirodno, već samo za večernju ili profesionalnu šminku. Umećem senčenja lica postižemo vizuelno sužavanje delova lica koji su prirodno širi na klijentu, kao što to može biti čelo, nos, vilica. Takođe, tehnikom konturisanja lica možemo udaljiti oči, suziti lice, nos, istaći jagodice i pružiti licu bolju definisanost.

Konturisanje lica: Korak 1 – Priprema kože

Za najbolji efekat konturisanja lica, važno je pripremiti kožu klijenta odgovarajućom negom koja se sastoji od čišćenja, toniranja i hidriranja kože. To možemo uraditi sledećim proizvodima u odnosu na tip kože klijenta:

Za normalnu kožu:

Čišćenje Skinology Aloe vera mlekom, toniranje Aloe vera tonikom, hidriranje Hydrofeel hijaluron serumom i Argan hidrantnom kremom za lice.

Za masnu/kombinovanu kožu:

Čišćenje Skinology Hamamelis mlekom, toniranje Ginko Biloba tonikom, hidriranje Aloe vera serumom i Gel hidrantnom kremom za lice

Za suvu kožu:

Čišćenje Skinology Avokado mlekom, toniranje Hijaluron tonikom, hidriranje Hydrofeel Duo serumom i Jojoba kremom za lice.

Konturisanje lica: Korak 2 – određivanje oblika lica

Šminker mora pažljivo da osmotri lice klijenta i da mu odredi oblik pre konturisanja lica:

– idealan oblik lica ima oblik jajeta, umereno široko čelo i ovalnu bradu

– okrugao oblik lica ima sve odlike kruga: spoljašnje tačke lica su podjednako udaljene od centra lica, širina i visina su jednake, ovakvo lice treba izdužiti

– četvrtasti oblik lica ima oštre kockaste ivice i njemu treba ublažiti oblik lica

– trouglaste oblik lica ima široku vilica, malu uvučenu bradu i usko čelo. Koriguje se vilica

– srcast oblik lica ima trouglastu osnovu sa bazom u gornjem delu glave sa špicastom bradom

– rombast oblik ima karaktestike dva spojena trougla. Najširi deo lica je na sredini, dok su čelo i brada uski.

Konturisanje se vrši uz pomoć jedne nijanse koja je 2-3 nijanse tamnija od tena klijenta (kamene ili kremaste teksture) i jedne nijanse koja je 2-3 nijanse svetlija. Ceo postupak vajanja lica se vrši nakon nanošenja podloge (tečnog pudera koji se fiksira kamenim).

 

Uskoro u ponudi Prima edukativnog centra lepote i obuka za profesionalnu šminku!