apr
5
2016

 

Trajna šminka lica predstavlja iscrtavanje kontura na veoma osetljivom, tankom sloju kože: usnama, kapcima, arkadi, pa je samim tim proces drugačiji od klasičnog tetoviranja. Pigmenti koji se koriste su mineralni, mikrobiološki testirani i toksikološki bezbedni za permanentno nanošenje na kožu, kako bi moguće alergijske i irirtirajuće reakcije bile minimalne. Microblading-om se boja ne unosi u duboke slojeve kože, već samo u površinske slojeve koji se obnavljaju, pa se podrazumeva da će boja nakon nekog vremena polako bledeti.

S obzirom na to da se pigment vezuje za ćelije epiderma, a ćelije se obnavljaju u periodu od nekoliko godina (prosek 3-5), sam pigment bi trebalo da traje isto toliko. Međutim, praksa nam pokazuje drugačije. Što se ćelije brže regenerišu, pigment traje kraće tj. brže bledi. Japansko iscratavanje dlačica je nova metoda nanošenja boje na kožu, koje se ne razlivaju kao ranija trajna šminka – tetoviranje obrva rađene mašinicom, takozvano tribal iscrtavanje. U microbladingu, tj. japanskoj metodi, pigment se nanosi u najdublji sloj epiderma, neprokrvljeni sloj kože. Iako u tom sloju kože nema krvi koja hrani žive ćelije, one su žive i hrane se spontanim prenosom energije i materije. Ćelije se regenerišu, a epiderm zaceljuje, tako da se ne stvara fineozno tkivo tj. ne ostaju ožiljci.

Moraju se uzeti u obzir spoljni i unutrašnji faktori koji utiču na obnavljanje ćelija i postojanost boje. Takođe, utiče i ljudski faktor, ukoliko se boja ne nanese u dovoljnoj količini ili se nanosi pigmentima lošeg kvaliteta. Metoda je sve popularnija, ali ima i nedovoljno stručnosti pri iscrtavanju. Takođe, javlja se i problem porekla materijala. Veoma je važna i nega obrva posle tretmana koje bi trebalo da se propisno pridržavamo, kako bi se sprečilo stvaranje krastica. Naravno, uz korišćenje odgovarajuće kreme za lice prema tipu kože. Lošim održavanjem, krastice svojim opadanjem u roku od dva dana mogu odneti i boju. U unutrašnje faktore ubrajamo sve one promene na koži ili u organizmu koji dovode do pojačanog mašćenja kože, perutanja kože, izbacivanja sebuma i akni. Uzroci mogu biti razni: od hormonskog poremećaja, ishrane, stresa, oboljenja štitne žlezde, bubrega… Kratkoročna postojanost pigmenta može se predvideti u slučajevima masne kože, kad je predeo oko obrva zahvaćen seboreičnim dermatitisom, keratozom, problematična koža sa oziljcima, upalnim procesima i istanjena koža usled korišćenja lasera. Spoljni faktori se mogu nabrajati u nedogled: voćna kiselina, razni hemijski pilinzi, abrazivni tretmani.. Takođe, često izlaganje sunčevim zracima i solarijumu bez zaštite dovodi do toga da boja brže bledi.

Osobe svelte puti, kao i osobe sa masnom i problematičnom kožom mogu imati problem sa zadržavanjem boje, pa je neophodno uraditi par korekcija u roku od nekoliko meseci, kako bi se pigment zadržao i nekoliko godina. Osobe tamnije puti, čija je koža obično suva i zrelija, retko imaju problem sa nestankom boje, jer im se koža sporije regeneriše, pa boju nije potrebno obnavljati i do godinu dana posle prvog tretmana.